1 milliard unike Internettbrukere

internet

Ifølge en ny rapport fra analyseselskapet ComScore som ble offentliggjort på fredag, var det i overkant av 1 milliard unike brukere på Internett i desember 2008.

Analysen ble gjort ved at selskapet fulgte med på brukere fra 15 år og oppover, som hadde tilgang til Internett på datamaskinene hjemme eller på jobben i desember måned.

Hele 41,3% av nettbrukerne kom fra regionen rundt Asia ifølge det samme selskapet.

På andre plass kom Europa med 28%, etterfulgt av Nord-Amerika på tredje plass, med 18,4% av de globale nettbrukerne. Latin-Amerika hadde betydelig mindre nettbrukere med 7,4% globalt. Det forventes at Latin-Amerika vil øke antallet nettbrukere drastisk i løpet av få år.

Når det gjelder land derimot var det Kina som stakk av med førsteplassen, med 17,4% unike brukere globalt. USA ble rangert som nummer 2 med sine 16,2% av alle nettbrukere i verden.

Tredjeplassen gikk til Japan som hadde 6% av alle nettbrukere i verden.
Videre har det blitt dokumentert at 77% av alle nettbrukere verden over benytter Google som søkemotor, altså 776 millioner mennesker bruker søkemotoren.

Kilde: Cnet News.com

Dårlig Vista-salg rammer Microsoft

Minibærbare øker sin markedsandel

Dårlig Vista-salg rammer Microsoft

Datagiganten Microsoft har i det siste kvartalet av 2008 slitt med å selge operativsystemet Windows Vista, og salget har gått ned hele 8% sammenlignet med samme tidspunkt i 2007. Salget av Windows Vista tok aldri helt av som Microsoft hadde spådd og håpet på da det ble lansert i 2007. Folk flest ser ut til å ha gitt opp Vista.

Microsofts serveravdeling derimot, har økt omsetningen med hele 15%. Dette kommer ganske godt med for å gjøre opp for folkets avvisning av Windows Vista. Windows Server 2008 har blitt ganske godt tatt i mot av bedrifter og offentlige virksomheter.

Windows Client Groups totale omsetning endte 31. desember 2008 på rundt 3,98 milliarder dollar.

Mye av grunnen til at Microsoft ikke får til noe særlig salg av Windows Vista, er fordi operativsystemet ikke går rundt på de billige minibærbare PC’ene, også kalt «Netbook». På det markedet er det Linux og Windows XP som dominerer.

De såkalte netbookene har blitt veldig populære den siste tiden, noe som gjør at Microsoft ikke tjener spesielt mye penger. Dette skyldes at netbookene ofte leveres med Linux i stedet for Windows XP. Microsoft har måttet tilpasse prisen på Windows XP for i det hele tatt å kunne konkurrere med Linux-distribusjonene som er gratis og mer effektive på maskiner med lav ytelse. Microsoft tjener også mye mindre penger på salg av Windows XP enn de ville å ha gjort på Windows Vista.

Tidligere denne uken kunne Microsoft fortelle at de vil si opp 5000 ansatte, 1400 av dem mistet jobben sin i går.

Så får vi se om forbrukere er like ivrige etter å kjøpe Windows 7 når den kommer, som det folk var da Windows XP kom.

Kilde: Computerworld.com

Les også:

Mer enn 8,9 millioner PC-er infisert
Google-OS kan true Windows
XP-folket vil ikke ha Windows 7
Microsoft tjente $1,5 milliarder på «Vista Capable» merking
Oppsigelser og problemer i Microsoft?

Ny oppdatering til Playstation 3

ny-oppdatering-til-playstation-3

Sony lanserer snart en ny Firmware-oppdatering til Playstation 3 (PS3). Den nye versjonen, 2.60, er hovedsaklig designet for å forbedre systemets multimediamuligheter.

Oppdateringen inneholder blant annet en ny fotogalleriapplikasjon, som har en rekke verktøy for å sortere og vise frem fotosamlinger.
Digitale bilder kan organiseres i forskjellige grupper som for eksempel dato, tid, farger i bildene, nummer, tidsalder og ansiktsutrykk.

Man kan også lage lysbildevisning med bakgrunnsmusikk, og lage spillelister med et enkelt brukergrensesnitt. «Photo Gallery» må installeres separat fra XMB (XrossMediaBar) etter at man har oppdatert til versjon 2.60.

For å installere fotogalleriapplikasjonen går man til fotoseksjonen i XMB, velger «Photo Gallery» og trykker på X-knappen.
Men 2.60-oppdateringen omfatter også mer. Man kan nå logge på PlayStation Network uten å være medlem og sjekke ut de nyeste spillene, demoene, videoene osv.

Det har også blitt bedre DivX-støtte, og man kan nå spille av videoer i DivX 3.11 på Playstation 3.

I videoen under kan du se mer av funksjonene i den nye oppdateringen som kommer.

Kilder: Gizmodo og Playstation.Blog

Les også: Playstation 2 selger fortsatt best

Les også: Billigere PlayStation 3?

Se Obama sverge presidenteden – også på Linux

se_obama_avlegge_presidenteden_pa_linux

I dag sverger Barack Obama eden som USAs 44. president. Edsavleggelsen streames på Internett med Microsofts «Silverlight»-teknologi. Er du Linux-bruker er det likevel mulig å se edsavleggelsen.

Det er Mono-prosjektets Miguel de Icaza som bekrefter at det skal være mulig å se denne verdensbegivenheten på Linux/86 og Linux/x86-64.

Mono-prosjektet har sammen med Microsoft inn i det siste arbeidet med å fremskaffe koden som kreves for å se Barack Obama bli president om noen timer.

Miguel skriver at alt som trengs er at du går inn på Moonlights side for nedlastning og installere Moonlight-pluginen og restarte nettleseren. Deretter skal du kunne gå inn på www.pic2009.org og se den historiske begivenheten.

Kilde: Computer Sweden

Kilde: Miguel de Icaza

Se også: Ben Waggoners blog på On10.net

IBM lanserte Lotus i nettskyen

ibm_lanserte_lotus_for_nettskyen1

IBM lanserte «Lotus Notes» og «Lotus Sametime» som de store nyhetene på brukerkonferansen Lotusphere i Orlando.

«Vi har ennå ikke bestemt om hele Lotusfamilien blir tilbudt som en «nettskyløsning» (Cloud Computing), men vi er forberedt på en slik situasjon», sa Bob Picciano, sjef for Lotus.

IBMs satsing på nettskyløsninger går under navnet «Lotus Live» og innebærer at deler av Lotusfamilien også tilbys som «programvare som en tjeneste» (Software as a Service – SaaS).

IBM er ikke først ute med slike løsninger. Både Google og Microsoft har allerede sine konkurrerende løsninger helt eller delvis på plass.

«Grunnen til at IBM har valgt å vente såpass lenge», sa Sean Pulley, sjef for samarbeidende tjenester, «er at IBM har lagt ned mye tid og arbeid på å gå gjennom forretningsreglene, lover og frem for alt sikkerhet, som skal fungere i Lotus Live».

«Mange andre nettskyleverandører har ikke full kontroll på sikkerheten ennå», hevdet Sean Poulley på pressekonferansen.

Han la til at IBM har ytterligere et triumfkort. «IBM har noe som mange nettskyselskaper mangler, nemlig et gigantisk salgsapparat».

Dette kan han ha rett i. Ser vi på f.eks. Google har de nylig satt i gang en salgskampanje for å fremskaffe forhandlere, «Google Apps Authorized Reseller Program«.

At IBM vil angripe Microsofts tradisjonelle kontorstøtteløsninger, Office, ble det ikke lagt skjul på. Dette ble vist på konferansen ved at en animert Windowslogo gikk i stykker på den store skjermen bak Lotussjefen Bob Picciano, til stor applaus fra tilhørerne.

Bob Picciano fortalte at Lotus Live bygger på åpne webstandarder og er en ny strategi fra IBM. «Lotus Live» er først og fremst en satsning mot små og mellomstore selskaper», sa han.

Den andre store lanseringen under Lotusphere er «Lotus Sametime». Versjon 8.5 blir sluppet i betaversjon andre kvartal 2009 og i produksjonsversjon i tredje kvartal.

Først ut er «Sametime Unified Telephony» som skal fungere med alt, ip-telefoni, fasttelefoni og mobiltelefoni.

De ulike måtene å kommunisere på ble demonstrert under hovedtalen blant annet ved å flytte en chat-samtale over til en mobiltelefon ved hjelp av ett enkelt museklikk.

Kilde: Computer Sweden

Mer enn 8,9 millioner PC-er infisert

8-9millioner-pc-er-infisert

Windows-maskiner blir nå infisert i rekordfart av en orm som sprer seg i nettverk med lav sikkerhet og gjennom USB-minnepinner. Alle PC-er som ikke har installert de siste sikkerhetsfiksene, er utsatt.

Det ondsinnete programmet, kjent som «Conficker», «Downadup» eller «Kido», ble først oppdaget i oktober 2008.

Anti-virusselskapet F-Secure anslår at 8,9 millioner maskiner er infisert. Sikkerhetseksperter mener imidlertid at antallet infiserte maskiner kan være enda høyere og sier at brukere må beskytte seg med oppdatert anti-virusprogramvare og installere Microsofts sikkerhetslapp MS08-067.

Det nye er ikke at sikkerhetstrusselen ikke har vært kjent, men at antall infiserte maskiner øker voldsomt, og at situasjonen blir stadig verre.

«Det er veldig lenge siden at vi har hatt et verdensomspennende sikkerhetsproblem av dette omfanget», sier Graham Cluley fra anti-virusselskapet Sophos, i et intervju med BBC.

Microsoft gjorde i og for seg en god jobb med å oppdatere brukernes hjemmemaskiner, men det fortsetter å spre seg i virksomheter som har ignorert oppdateringen.

Ormen kan også spres via USB-minnepinner. Dette betyr at selv Microsofts sikkerhetslapp ikke vil være tilstrekkelig. Du må derfor også ha anti-virusprogramvare som finner og ødelegger den ondsinnete programvaren.

Brukere av Linux og Mac trenger som vanlig ikke å bekymre seg.

Kilde: BBC News

500 millioner applikasjoner lastet ned fra App Store

500 millioner applikasjoner lastet ned fra app store

Da Apple lanserte iPod Touch og iPhone for snart 2 år siden, vakte det store overskrifter verden over, og «alle» ville ha en av dem. Det å kunne «dra» platecovere til begge sider med bare fingertuppene og det å kunne koble til Internett trådløst var kjempetøft.

At Apple hadde klart å dytte så mye kraft, grafikk og funksjonalitet inn i en så tynn og liten sak var ganske imponerende. Den var (og er fortsatt) så mye mer enn en musikkspiller. Apples touch-produkter ble «hypet» opp i skyene.

Men noen ble veldig lei av å være «fengslet» og kontrollert av Apple, at det dukket opp noe som ble kalt «Jailbreak». Dette var at man hacket sin iPhone eller iPod Touch, for så å kunne få tilgang til en rekke applikasjoner som man kunne installere.

Dette skremte Apple så mye at de prøvde å stoppe denne hackingen av deres produkter i hver oppdatering som kom i iTunes. Dette tiltaket funket ikke i lengden, da hackerne hele tiden kom med oppdatering av deres såkalte Jailbreak.

Apple fant til slutt ut at det eneste de kunne gjøre for å få kontroll på dette, var å gjøre noe lignende.

app_store1

I fjor kom Apple ut med deres såkalte App Store, der man kunne kjøpe eller laste ned alle slags programmer gratis. Det er nå over 15.000 forskjellige applikasjoner tilgjengelig, og man finner alt fra spill og forretningsprogramvare, til alt mulig annet tilbehør som lommelykter osv.

Mange av utviklerne bak applikasjonene har til og med sagt opp jobben sin for å kunne arbeide full tid med dem. Noen av utviklerne har blitt rike og tjent mange millioner kroner, og de kan nå leve godt av hobbyen sin.

Et eksempel på dette er hvis en utvikler priser applikasjonen sin til 20 kroner, og 100.000 brukere laster den ned, så har utvikleren tjent inn 2 millioner kroner. 25% av det applikasjonen koster går imidlertid i Apples lommebok.

Men det er faktisk også mange som ikke har intensjoner om å tjene penger, og de gir bort programmene sine gratis!

Kilde: Apple.com

Les også: Bruken av iPhone’s nettleser tredoblet

Les også: iPod fremdeles på salgstoppen

EU-kommisjonen saksøker Microsoft igjen

eu-kommisjonen-saksc3b8ker-microsoft-igjen

Microsoft, som for drøyt 5 år siden ble dømt til å betale over 1,6 milliarder Euro på grunn å av deres monopolvirksomhet, har på nytt blitt saksøkt av EU-kommisjonen.

Denne gangen handler hele saken om hvordan Microsofts Internet Explorer (IE) er låst sammen med Windows og de fordelene som nettleseren deres får i forhold til de andre nettleserne på markedet.

Denne saken blir fulgt opp av EU-kommisjonen hele 9 år etter at amerikanske myndigheter prøvde å strippe Internet Explorer for dens urettferdige overtak på andre nettlesere. Dette ble imidlertid stoppet av Bush-administrasjonen i 2000, selv om bevismaterialene var helt klare.

EU-kommisjonens siktelse ble levert til Microsofts hovedkvarter i Redmond, Washington i USA, forrige torsdag. Microsoft har nå to måneder på å forberede et tilsvar, eller samarbeide for å gå med på EU-kommisjonens krav.

Denne siktelsen er blant annet en oppfølgingssak, som resultat av de mange andre dommene som Microsoft har latt være å følge, selv om de har brutt med loven.

Programvaregiganten ble i fjor bøtelagt med en enorm sum, fordi de gav blaffen i å forandre deres måte å gjøre forretninger på, etter dommen de fikk for 5 år siden.

Etter en relativt kort etterforskning etter en klage fra det norske selskapet Opera Software, som er utvikleren bak nettleseren Opera, valgte EU-kommisjonen å saksøke Microsoft. Jon von Tetzchner, administrerende direktør i Opera operasoftwareSoftware, tar i mot kommisjonens søksmål mot Microsoft med stor glede, men er ikke helt sikker på at de følger opp begge aspektene i klagen deres. For i tillegg til klagen på hvordan Internet Explorer er låst sammen med Windows, så dro Opera også fram Microsofts mangel på å følge web-standarder.

Det er et stort problem for selskaper som oss når Microsoft ikke følger åpne standarder som vi andre gjør, fordi mange nettsider er designet til kun å fungere med IE, som igjen betyr at våre nettlesere ikke alltid vil virke rett ut av boksen.

Dette fortalte administrerende direktør Jon von Tetzchner, i Opera Software videre i et intervju.

IE er fortsatt den mest brukte nettleseren på verdensbasis selv om markedsandelene har sunket godt under 70%  i 2008, ifølge analyseselskapet Net Applications Inc. Opera har markedsandeler på rundt 0,71% på verdensbasis.

Von Tetzchner sa at han håper at kommisjonen ikke krever det samme som sist gang da de forlangte at Microsoft skulle tilby en ny versjon av Windows uten Windows Media Player, i tillegg til den vanlige versjonen.

Microsoft godtok dette kravet men så og si ingen kjøpte denne tilleggsversjonen som ble solgt til samme pris som versjonen med Windows Media Player inkludert.

Disse anklagene mot Microsoft fra EU-kommisjonen vil helt sikkert ikke bli de siste.

Det er også åpnet en prøvesak for å undersøke hvorvidt Microsoft holder tilbake informasjon som andre selskaper trenger for å gjøre sine produkter kompatible med Microsofts Office Suite.

EU-kommisjonen ser også på mulige problemer knyttet til Windows Server og .Net-rammeverket. Dette skjer på grunnlag av en klage fra European Committee for Interoperable Systems (ECIS), som er en handelsgruppering hvor IBM, Sun Microsystems, Oracle, Red Hat og Opera inngår.

ECIS hevder at Microsoft bevisst tilbakeholder informasjon for å holde konkurrenter ute fra dette markedet og baserer sin klage delvis på kommisjonens vedtak som fant Microsoft skyldig i å holde tilbake informasjon om operativsystemet for Windows Server.

Hvis EU-kommisjonen fortsetter siktelsene mot Microsoft, spesielt klagene fra ECIS, vil dette kunne få stor betydning for operativsystemer basert på åpen kildekode som Linux slik at de vil kunne konkurrere på lik linje med Microsoft hos den jevne bruker.

Kilde: Computerworld.com

Circuit City går konkurs

circuit-city-1949-2009

Circuit City, som var en av de største elektrokjedene i USA før finanskrisen, må nå slå seg selv konkurs og legge ned alle butikkene deres i USA.
Selskapet la  så mange som 155 butikker ned i fjor, noe som har resultert i store protester. Nå derimot må den tidligere elektrogiganten stenge dørene hos deres resterende 567 butikker over hele USA.

Dette betyr at så mange som 35000 ansatte kan miste jobben sin i Circuit City.

Nedleggelsen av butikkene vil starte i løpet av denne helgen, og de resterende varene som ligger i butikkhyllene og på lageret, vil bli solgt til spotpris.

circuit-citys-nyeste-men-siste-butikk

Circuit Citys nyeste, men også siste butikk

Selskapet hadde over lengre tid lett etter  investorer som eventuelt kunne sponse eller kjøpe dem opp, men da kredittmarkedet sviktet totalt, var selskapets dødsdom et faktum.
På et tidspunkt var Circuit City i forhandlinger med videoutleiegiganten Blockbuster, noe som til slutt resulterte i at sist nevnte trakk seg ut av avtalen.

Dette er den eneste muligheten selskapet vårt har. Vi er ekstremt skuffet over utfallet av denne saken.

Dette var alt Circuit Citys administrerende direktør, James A. Marcum, hadde å si om saken.

Men det er ikke helt sikkert at det er slutten for Circuit City. Visepresidenten i industri-analyseselskapet NDP Group (National Purchase Diary), Stephen Baker, tror nemlig at navnet «Circuit City» vil komme til å leve videre.

Det er ikke bare Circuit City som har måttet komme til å legge ned på grunn av finanskrisen. I 2007 gikk konkurrenten CompUSA konkurs. Men i januar 2008 ble kjedenavnet kjøpt opp og tatt i bruk av maskinvareselskapet Systemax.

Men slike ting har jo tidligere skjedd i Norge også.
Norsk Data var fra 1967 – 1987 et av de ledende dataselskapene i verden, og hadde nest høyest aksjeverdi på Oslo børs, kun slått av Norsk Hydro på midten av 1980-tallet. Men aksjeverdien sank såpass på slutten av 1980-tallet, at vår tidligere norske stolthet til slutt forsvant.

Nedleggelsen av Circuit City vil imidlertid sette USAs to største elektrokjeder Wal-mart og Best Buy i en sterk posisjon, nå som de har én konkurrent mindre å tenke på.

Circuit Citys samarbeidspartnere i Canada og resten av verden vil ikke bli stort rammet av denne triste begivenheten.

Det blir nok uansett uhyggelig å måtte feire Circuit Citys 60-årsjubileum med konkurs.

Les mer om nedleggelsen av Circuit City på deres hjemmeside.

Kilde: Internetnews.com

Les også: Motorola sier opp 4000 ansatte

Last ned antivirus til Windows 7 Beta

antivirus_for_windows71

Da Windows 7 Beta (build 7000) ble lagt ut for nedlasting for drøyt en uke siden av Microsoft, vakte det store overskrifter verden over, og det nye operativsystemet var på folkemunne blant mange datafreste sjeler.

Microsofts nye operativsystem har fått grei kritikk fra flere hold og ikke fullt så god kritikk fra andre, det varierer veldig. Om Windows 7 blir en slager blant forbrukere får tiden vise.

Men en ting er sikkert, heller ikke denne gangen har Microsoft klart å utvikle et virusfritt operativsystem.

Selv om Windows 7 Beta nettopp har kommet, har det likevel dukket opp antivirusprogrammer fra forskjellige kjente sikkerhetsleverandører.
Microsoft innrømmer at de over en lengre tid har gjort alt i sin makt for å overtale kjente sikkerhetsleverandører til å levere programvare for Windows 7.

Datagiganten lover videre at det vil dukke opp flere antivirusselskaper etter hvert. De tre store sikkerhetsleverandørene som har utviklet antivirusprogramvare for Windows 7 Beta, er AVG, Kaspersky og Symantec.

Last ned Windows 7 Beta (build 7000) her.

Symantec Norton 360 3.0 for Microsoft Windows 7 Beta finner du her

AVG Internet Security 8.0 for Microsoft Windows 7 Beta finner du her

Kaspersky Anti-Virus for Microsoft Windows 7 Beta finner du her

Kilde: Softpedia.com

Les også: Microsoft overbelastet av Windows 7 Beta-nedlastere

Ubuntu starter på 21,4 sekunder

800px-ubuntulogosvg

I løpet av våren vil flere Linux-distribusjoner ha en oppstartstid ned mot 20 sekunder. Både Fedora og Ubuntu 9.04 har som mål å redusere oppstartstiden for brukeren og begge er på god vei mot målet.

ubuntu 8.10 intrepid ibex

Nåværende Ubuntu 8.10

Den tredje alfa-versjonen av den kommende Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope), som skal være ferdig i april, er nå tilgjengelig for testing. Det tar kun 21,4 sekunder fra oppstartslasteren GRUB sparker i gang til du har innloggingsskjermen foran deg.

En av de viktigste faktorene til den hurtige oppstarten er det nye og superraske filsystemet, ext4, som alene korter ned oppstartstiden med 5 sekunder.

Testene på oppstartsprosessen er gjennomført med en standard Ubuntu 8.10 and 9.04 Alpha (Build 20090112.1) på to maskiner, en AMD Sempron 1.8Ghz, 80GB IDE harddisk, 512 RAM DDR og en Intel Core 2 Duo E4300, 2.2Ghz, 250GB SATA harddisk med 4GB RAM DDR2. Her er resultatene:

· Ubuntu 8.10 with EXT3 filesystem boots in 31.8 seconds (on the AMD Sempron system);
· Ubuntu 9.04 Alpha (Build 20090112.1) with EXT3 filesystem boots in 28.3 seconds (on the AMD Sempron system);
· Ubuntu 9.04 Alpha (Build 20090112.1) with EXT4 filesystem boots in 23.1 seconds (on the AMD Sempron system).

· Ubuntu 8.10 with EXT3 filesystem boots in 26.8 seconds (on the Intel Core 2 Duo system);
· Ubuntu 9.04 Alpha (Build 20090112.1) with EXT3 filesystem boots in 24.5 seconds (on the Intel Core 2 Duo system);
· Ubuntu 9.04 Alpha (Build 20090112.1) with EXT4 filesystem boots in 21.4 seconds (on the Intel Core 2 Duo system)!

Men selv med en oppstartstid ned mot 20 sekunder, finnes det fremdeles rom for ytterligere optimaliseringer. Utviklere på Intel har vist at det er mulig å korte ned oppstartstiden på en netbook til imponerende fem sekunder. Men da er en avhengig av å vite nøyaktig hvilken maskinvareplattform som operativsystemet skal kjøre på.

Kilde: Softpedia

Les også: Ubuntu blir enda mer grafisk

Praktisk kostnadsreduksjon med Gmail

Praktisk kostnadsreduksjon med Gmail

Vi i Data-avisen har sett litt nærmere på hvordan virksomheter i offentlig og privat sektor kan redusere sine kostnader ved å gå over til Googles e-postløsning, Gmail, basert på tall fra det uavhengige rådgivningsselskapet Forresters nylig publiserte rapport “Should Your e-mail Live In The Cloud? A Comparative Cost Analysis”.

Rapporten har følgende nøkkeltall:

Gjennomsnitt per måned per e-postkonto: NOK 176
GMail per måned per e-postkonto: NOK 61

I Norge har vi følgende prismodell for bruk av Gmail og tilliggende applikasjoner (Se: Google Apps)

Gmail Profesjonell utgave: NOK 270 per år; dvs. NOK 22,50 per måned
Gmail Utdanningsutgave: Gratis

Ut fra nøkkeltallene og de norske prisene kan vi utlede:

Pris Gmail Profesjonell utgave totalt med drift: NOK 61,00
Pris Gmail Profesjonell utgave: NOK 22,50
Drift* av Gmail: NOK 38,50

* Drift i denne sammenheng omfatter alle kostnader knyttet til vedlikehold av registere som opprettelse og sletting av brukere, spørsmål og klager fra brukere mm. Ved bruk av Gmail faller kostnader til servere, drift, backup, oppdatering, feilretting, spam- og malwarefiltrering, kostbare lisenser mm. bort.

Grunnen til at vi beregner hva drift av Gmail ifølge Forrester koster er at offentlige virksomheter for deler av virksomheten kan kjøre Gmail gratis. Dette gjelder den såkalte utdanningsutgaven som ifølge Google er: «Tilgjengelig for anerkjente barnehager/grunnskoler, høyskoler og universiteter som driver uten fortjeneste». For disse virksomhetene vil kostnadene bli:

Eksempel 1: 1000 brukere av utdanningsutgave (Skoler, barnehager):

I dag: 1000 brukere per år: NOK 176.000 x 12 = NOK 2.112.000
Gmail: 1000 brukere per år: NOK  38.500 x 12 = NOK   462.000
Gevinst: NOK 1.650.000

Eksempel 2: 1000 brukere i offentlig og privat sektor (Gmail Profesjonell):

I dag: 1000 brukere per år: NOK 176.000 x 12 = NOK 2.112.000
Gmail: 1000 brukere per år: NOK  61.000 x 12 = NOK   732.000
Gevinst: NOK 1.380.000

For skoler og barnehager vil en også kunne vurdere en mer radikal kostnadsreduksjon ved å fjerne alle Office-lisenser og kun bruke tjenestene som ligger i Google Apps. Disse inneholder blant annet e-post, kalender, tekstbehandling, regneark og presentasjonsverktøy.

En stor fordel med Google Apps er at brukerne kan bruke de samme verktøyene både hjemmefra og på arbeidsplassen via en nettleser. Lagring skulle heller ikke være noe problem da Google tilbyr 7.284627 GB per konto.

Data-avisen har erfaring med IKT i skolen og totalpakken til Google er etter vår mening mer enn god nok for bruk på dette nivået. Løsningen vil fungere like godt i skoler med Skole-Linux og i skoler hvor de bruker Microsoft Windows.

I barneskolen vil en slik løsning kunne dekke behovene fullt ut, mens på ungdomstrinnet og videregående skole vil løsningen trolig måtte suppleres med annen spesialprogramvare for enkelte fag.

For mindre bedrifter og oppstartsbedrifter hvor man ikke har bundet seg til leverandøravhengige forretningsløsninger, vil en kunne vurdere å bruke Google Apps alene, eventuelt supplert med andre web-applikasjoner som Salesforce.com o.l. Kostnadene knyttet til teknologi per bruker vil da bli forsvinnende små sammenlignet med etablerte bedrifter.

For større bedrifter og offentlig administrasjon vil det trolig ta lang tid før en kan benytte hele Googles løsning. Dette er ikke på grunn av at løsningen ikke er god nok, men på grunn av at altfor mange kritiske løsninger er tett integrert med spesielt Microsoft Office. I Gmail Profesjonell utgave inngår hele 25 GB lagringsplass per konto (og det kommer mer).

Til slutt vil vi legge til at Google Apps kan kjøres under egne domener og med tilgang til web-administrativt grensesnitt for alle brukere av domenene. Splitting av administrativt nettverk og skolenettverk er derfor ikke noe problem.

Kilde: Google Apps norske priser

Kilde: Google Apps kunder

Kilde: Ars Technica

Les også: Gmail: Reduser kostnadene til en tredjedel

Google-OS kan true Windows

Google-OS kan true Windows

Det er ikke sikkert at det er tradisjonell Linux eller Mac OSX som er den største trusselen for Windows i fremtiden. Kanskje er det Google som vil sørge for at Microsofts imperium faller.

I de siste månedene har det sirkulert en del rykter om at Google er i ferd med å utvikle et operativsystem for ultra-bærbare maskiner. Ryktene tok seg ytterligere opp da analyseselskapet Net Applications oppdaget at en tredjedel som arbeider for Google surfer på Internett med et totalt ukjent operativsystem.

Mistanken går ut på Google-ansatte bruker et operativsystem som er utviklet internt hos Google og at det sannsynligvis bygger på Android som er i ferd med å tas i bruk på mobiltelefoner.

Det spekuleres i at operativsystemet rettes mot markedet for ultra-bærbare maskiner. Hvis dette stemmer, vil Microsoft få ytterligere en konkurrent i dette markedet som på tross av finanskrisen fremdeles er i god vekst.

Google har tidligere overrasket med Chrome og det ville være ytterst interessant om Google kom med et operativsystem, en variant av Android, samtidig som Windows 7 lanseres.

Det er ikke spesielt vanskelig å få Android til å fungere på en netbook. Den øvelsen er allerede gjort. Det er derfor ingen tekniske grunner for at Google ikke kan gjennomføre dette.

Vi forventer imidlertid noe mer spenstig fra Google. Kanskje lanserer de en superrask ARM-basert maskin spesialbygget for Google Apps og Internett 2.0 til en vederstyggelig lav pris?

Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden 🙂

For ordens skyld legger Data-avisen til at Android er åpen kildekode, en programvareplattform og et operativsystem for mobile dingser, basert på Linux-kjernen. Android er utviklet av Google og senere the Open Handset Alliance. Dette betyr at et hvilket som helst selskap kan tilby et Windows-alternativ hvis Google ikke ønsker å ta det videre.

Kilde: PC World USA

XP-folket vil ikke ha Windows 7

windows_xp_ikke_71

Microsoft satser på at Windows 7 skal lykkes der Windows Vista mislyktes. Men det er ikke så sikkert at den jevne XP-bruker vil la seg sjarmere av Windows 7 heller. Det finnes flere grunner til å mistenke at det kan gå den veien.

PC World i USA har har gjort seg noen tanker om hvordan vanlige Windows XP-brukere vil reagere på neste versjonsforsøk fra Microsoft. De regner med at folk vil være like skeptiske som når Vista ble lansert.

Noen av de tingene som XP-brukerne har klaget mye på når det gjelder Vista, er at det ikke fungerer med eldre maskinvare. Fordi Windows 7 bruker samme driverrutiner som Vista, kommer de samme problemene også å finnes i Windows 7.

De som kjører Windows XP er heller ikke særlig velvillig innstilt til Vistas Aero-grensesnitt og andre ytelsestørstende finesser som gjør det litt mer fancy å se på, men tilnærmet ubrukelig for øvrig. I Windows 7 finnes det enda mer «eye candy», ikke minst en funksjon som heter Aero Peak.

Ifølge PC World er XP-brukere ganske konservative og ønsker ikke store forandringer. De vil ganske enkelt beholde det gamle trygge grensesnittet med de velkjente ikonene. Om dette stemmer, vil Microsoft få en lang vei å gå for å overbevise brukerne om at de på nytt skal betale for noe folk flest ikke trenger. Det hjelper vel heller ikke stort at folk har Vista-episoden friskt i minne.

Kilde: PC World USA

Les også: Sikkerhetsfeil i Windows tettes

Motorola sier opp 4000 ansatte

motorola-logoFinanskrisen har vært hard å takle for mange selskaper verden over. Banker har gått konkurs og den amerikanske bilindustien har blitt satt på hodet.

Storselskaper som Microsoft, må nå si opp en del ansatte og noen rykter vil ha det til at det er så mange som 15.000 ansatte.

Men det som i alle fall er et faktum er at mobilgiganten Motorola må si opp omtrent 4000 ansatte i løpet av 2009. Hele 3000 av dem jobber i mobilavdelingen. Dette er den største masseoppsigelsen Motorola noensinne har gjort. Dette betyr at Motorola har sagt opp rundt 7000 ansatte til sammen i 2008 og 2009. I fjor måtte selskapet si opp 3000 ansatte.

Motorola jobber for tiden med å integrere Googles Android-operativsystem i Smarttelefonene og satser hardt på at dette skal bli en økonomisk suksess..

Kilde: The Boy Genuis Report

Les også: Oppsigelser og problemer i Microsoft?