Google tilbakeviser påstand om CO2 utslipp

gse_multipart531681

Det var i går at fysikeren Alex Wissner-Gross påsto at et Google-søk produserer ca 7 gram CO2, noe som skulle tilsvare omlag det samme energiforbruket som oppvarming av en halv tekanne.

Googles Senior Vice President, Operations, Urs Hölzle, tilbakeviser nå forskerens påstander på en overbevisende måte og med full dokumentasjon av beregningene.

Den reelle produksjonen av CO2 for ett Google-søk tilsvarer kun 0,2 gram. Med andre ord kun 1/35 av forskerens påstand. For å bruke forskerens eget sammenligningsgrunnlag utgjør oppkoking av vann i en tekanne omregnet til CO2-ekvivalenter 70 ganger så mye som et Google-søk.

For å sette tallene i perspektiv viser Hölzle til at PC-en din vil bruke mer energi i den perioden det tar å gjennomføre et Google-søk. CO2-utslipp fra en bil som kjører en kilometer vil produsere like mye CO2-utslipp som 1000 Google-søk. Eller – for å sammenligne med CO2-utslippet fra et menneske – den samme energimengde som kroppen din forbrenner i løpet av ti sekunder.

Dette betyr i praksis noe slikt som at det produseres mye mer CO2-utslipp når du går for å hente avisen i postkassen enn når du søker på Google.

Artikkelen viser også til hvordan Google faktisk er i verdensklasse når det gjelder å spare energi i store datasentere. I 2007 var Google med på å grunnlegge «Climate Savers Computing Initiative», en gruppe som er forpliktet til å redusere globale CO2-utslipp til halvparten innen 2010, noe som tilsvarer 54 millioner tonn per år. Dette tilsvarer veldig mange tekanner!

Kilde: The Official Google Blog

Les også: The Register (Forget Google rationing: Only lighting farts can save the planet)